Sosiale mediers mysterium (Helt Uformelt) hits

Sosiale mediers mysterium

  • 16.04.2018 kl.20:32
  • Kategori: Myldring
  • Kommentarer: ( 1 )

Hadde besøk av en av mine gode venninner i helgen hvor vi skulle kose og godte oss, samtidig som vi skulle ha en heidundrades feiring av begges bursdag som hadde vært tidligere den uken. Og dette var oss før svetteperlene inntok etter dansegulvets varme og klamme vrede og alkoholens påvirkning. For som alle vet må man legge ut dokumentasjon på at man har stått i 2 timer og rettet hår, kledd fjeset inn i sparkel i ulike nyanser og tatt et par soltimer før avgang. Men hvorfor er det slik at vi skal presentere oss i vårt beste lys på sosiale medier? Hvorfor er det slik at vi skal danne oss en flott og nydelig identitet på scener som Facebook, Instagram og Snapchat? Derimot, hvorfor kan vi ikke heller gjøre som min venninne og legge ut bilder av våre virkelige og usjenerte sider sånn som dette? 

Erving Goffman snakker om at når vi lever i den sosiale verden, altså ute blant mennesker, så operer vi med en såkalt "front stage" som om vi er på en slags scene og presenterer det beste av oss selv ovenfor andre mennesker. Og en såkalt "back stage" når vi kommer hjem, kan ta av maska, slenge på seg den stygge hettegenseren fra 8.klasse og leve ut vårt virkelige jeg. Noe jeg tror har kommet i en mer nyere tid er at vi har større kontroll over hvordan vi kontrollerer vår "front stage" igjennom sosiale medier og det er derfor vi legger ut de mest praktfulle bildene fordi vi kan, og kanskje føler vi må. Grunnen til at man da også vil legge ut bilder som har mer humor i seg som det nederste bildet, vil jeg også si er for å kontrollere andre til å tenke at man også har en humoristisk sans og ikke bare er en stivpinne med brunkrem skille og på tegnede øyenbryn. Men selvfølgelig vil man vise at man har "the time of my life" og tar seg best ut, men hvorfor i det huleste er så mange opptatt av det?

Et av Michel Foucault sitt største verk om fengselteorien "Panopticon"  går ut på et fengsel som har et høyt tårn i midten med fengselceller sirkulert rundt dette tårnet slik at den som sitter i tårnet vil til en hver tid ha mulighet til å se hva som foregår inne i disse fengselcellen. Teorien er dermed som følger, hvis de innsatte får beskjed om hva som er forventet av dem og at det fra tid til annen vil være noen som følger med på dem i tårnet vil de innsatte omsider gjøre som forventet av dem fordi de føler seg overvåket av tårnet, som en disiplinerende effekt. Dette tenker jeg om sosiale medier, at alle mennesker som deltar aktivt på sosiale medier vil føle en viss overvåkning over hva de gjør, hvordan de ser ut og hva de presenterer. Så derfor velger man med omhu hva man legger ut på sosiale medier og gjerne dokumenterer ekstra mye av det positive som skjer i ens liv fordi man vil fremvise seg selv i et best mulig lys overfor andre, både kjente og ukjente. Men hvem vet, kanskje dette også får mennesker til å gjøre gøyale ting, nettopp fordi alle andre faktisk kan se og høre om det? Ikke bare naboen som hentet posten din i to uker mens du var på ferie, jeg vet ikke om noen gjør det lengre heller jeg, henter posten til hverandre liksom, merkelig. 

Dato.16.04.2018 klokken.20:32 Kategori: Myldring Kommentarer: 1
Oslo Gutten

16.04.2018 kl.20:45

Var på tide med nytt innlegg syns jeg :D man skjenner sannheten og virkeligheten i det <3heltuformelt

22 Kristiansand

Sosiologi student og kultur entusiast som er over gjennomsnittet interessert i hvordan verden og kommunikasjon mellom folk flest faktisk fungerer, når det eksisterer såpass sterke ulikheter i forhold til kultur, religion og individuelle oppfattelser av hverdan. På denne siden av det store universet av sosiale medier vil du dermed finne helt uformelle teorier, fenomener og observasjoner av det kulturelle, sosiale og det helt forskrudde.


DesignIna Anjuta